Phuketturizmus

Azon dolgozunk, hogy az Ön thaiföldi nyaralása tökéletes és feledhetetlen élmény legyen.

Latest News
Kövessen minket
GO UP
Phuket utazás nyaralás üdülés. Akciós phuketi utak

Phuket

Phuketi utazások, nyaralások

Phuket

Phuket, Phuketi utak, utazások, Phuket nyaralás, üdülés, pihenés

Phuket 543 km2 területével Thaiföld legnagyobb szigete, a királyság délnyugati részén található az Andaman-tengerben, több mint 30 kisebb sziget tartozik hozzá. A sziget lakossága 2015-ös adat alapján meghaladta a 386 000 főt. Gazdaságát korábban az ónnak és a guminak köszönhette, de a térség jelenlegi fő bevétele az idegenforgalomból származik. E szigetet sokszor emlegették európai kereskedők hajónaplóiban, ugyanis itt haladt át egy jelentős kereskedelmi hajóút. Phuket szigetet ma a Sarasin-híd köti össze Észak-Phang Nga tartománnyal. A sziget legnagyobb települését szintén Phuketnek nevezik.

Fernao Mendes Pinto 1545-ben érkezett Siamba (az akkori Thaiföld). Utazásairól beszámolókat készített, mely alapján többször járt Phuketen. Pinto „Junk Ceylon”-ként hívta írásában Phuketet, melyet összesen hétszer említette meg. Írásai alapján a sziget kikötőként szolgált, ahol kereskedelmi hajók rendszeresen kötöttek ki. A XVII. században a hollandok, angolok és a franciák versengtek Phuket szigetéért, a nagy mennyiségű ón miatt. A XVIII. század végén burmaiak támadást indítottak Phuket ellen, az akkoriban nemrég elhunyt kormányzó felesége, Than Phu Ying Chan és húga (Mook) buzdították a helyieket, hogy szálljanak szembe a burmaiakkal, később a burmaiak kénytelenek voltak visszavonulni. A nők helyi hősnőkké váltak, I. Ráma királytól megkapták a tiszteletbeli címet, mai emlékhelyük megtalálható a 402-es autópálya mentén.

2004. december 26.-án Phuket és más Thaiföld nyugati partján fekvő terület súlyos károkat szenvedett a cunamitól, melyet az Indiai- Óceán földrengése okozott. Phuket főbb strandjait, üdülőhelyeit és falvait is elpusztította a szökőár. 2005. februárjában számos üdülőhely újra megnyitotta kapuit a turistáknak. Az erőteljes helyreállítási programnak köszönhetően, csak a legzárkózottabb területeken vannak kitéve cunami veszélynek. 2006. decemberében Thaiföld amerikai készítésű szökőár-érzékelő bójákat helyezett el az Indiai-óceánban figyelmeztető rendszer részeként.

Phuket Thaiföld fővárosától 863 km-re délre fekszik a 48km hosszú és 21 km széles Phuket-sziget. Becslések szerint a 32 kisebb szigettel együtt Phuket terület megközelíti az 576 km2-t. A sziget hetven százalékát hegyek borítják, legmagasabb pontja a Khao Mai Thao Sip Song 529 méteres magasságával. A szigeten több kisebb patak található, nincsen jelentős folyója.

Az erdő, a gumi és a pálmaolaj ültetvényei a sziget 60 százalékait fedi le. A sziget hegyvidékén található a Khao Phra Thaeo Nemzeti park, amely több mint 20 km2-es esőerdőt véd. A terület három legnagyobb csúcsa a Khao Prathiu (384 m), a Khao Bang Pae (388 m) és a Khao Phara (422 m). Az északnyugati parton lévő Sirinat Nemzeti Parkot 1981-ben alapították, hogy védje a tengeri területet, beleértve a Nai Yang strandot, ahol a tengeri teknősök tojásaikat rakják le.

Phuket csodálatos strandjainak köszönhetően ismert az egész világon. Hosszú, fehér homokos strandok és sziklás partok váltják itt egymást. A legnépszerűbb turisztikai terület Phuketen a nyugati parton fekvő Patong Beach. Phuket éjszakai életének és bevásárló negyedének nagy része Patongban van. Dél-Patongban megtalálható a Karon Beach, Kata Beach, Kata Noi Beach, Nai Han Beach és Rawai Beach. Patong Beachtől északra található a Kamala Beach, a Surin Beach és a Bang Tao Beach. Ezek a területek általában kevésbé fejlettek infrastruktúrában, mint Patong.

A magyar turisták körében a legnépszerűbb üdülőhely Phuket, ezért sokan választják nyaralásuk helyszínéül. Budapestről Phuket akár az Emirates, akár a Qatar Airways járataival egy átszállással elérhető. Bangkokból Phuket már olcsó fapados járatokkal is elérhető, melyek kb. 1 óra alatt teszik meg a Bangkok-Phuket közötti távolságot.

Phuket Thaiföld egyik fő búvárközpontja, kellemes környezetben várja a merülni vágyókat. A trópusi sziget környékén található a legtöbb merülő hely, és innen indulnak azok a lakóhajók is, melyek búvártúrákra indulnak a távolabb eső burmai partokhoz, a Similan szigetekre vagy az Andaman szigetek merülő helyeihez. A szigeten számos búvár központ található, ahol oktatást is tartanak.

Phuketen év 365 napján meleg van, az átlag hőmérséklet, éjjel-nappal 30C°+- 3C°. A tenger vize kb. 28 C°, a pártartalom tipikusan trópusi 70-90%. Száraz és esős évszakok váltják egymást. Phuketen a főszezon November 01-én kezdődik és Március végéig, április közepéig tart. Ez azonban nem jelenti azt, hogy más időszakban nem lehet Phuketre utazni. A nyári esős, monszunos időszakban ( Június, Július, Augusztus, Szeptember ) a tengerben nem lehet fürödni a tenger szívóhatása miatt, erre a tengerparton táblák is figyelmeztetik a turistákat.